Посред най-големите политически разправии относно Северна Македония, Светият синод на Българската

...
Посред най-големите политически разправии относно Северна Македония, Светият синод на Българската
Коментари Харесай

Светият Синод призна Македонската православна църква

Посред най-големите политически разправии по отношение на Северна Македония, Светият синод на Българската православна черква взе историческо решение и подвигна схизмата от Македонската православна черква.

В известие от Българската патриаршия се споделя следното:

" Днес на свое съвещание, в цялостен състав, Светият синод прегледа писма на Вселенския патриарх Вартоломей и на Сръбския патриарх Порфирий по отношение на каноническия статут на Православната черква на Северна Македония, и след извършено гласоподаване реши: Българската православна черква - Българска патриаршия с признателност към Бога и духовна наслада приветства решенията за повдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно общение с Православната черква на Северна Македония . Въпросът за името на Православната черква на Северна Македония следва да бъде прегледан ". 

Така БПЦ стана третата в православния свят, която признава Македонската черква.

Първа схизмата вдигна Вселенската патриаршия, като я призна с името " Охридска черква ". Това стана на 10 май 2022 година Само два дни по-късно сръбският патриарх Порфирий разгласи, че Сръбската православна черква ще признае македонската за автокефална (независима), тъй като съборът на СПЦ е взел единомислещо решение за това.

И в двата случая българският Свети синод не взе обществено отношение. Но след акта на Вселенската патриаршия ловчанският митрополит Гавраил сподели, че за него новината е неприятна и ще внесе спомагателен ужас в православния свят. 

" Не знам какво ще стане, аз не знам по какъв начин ще реагира Сръбската черква и другите църкви, само че това е един мотив за увеличаване на разкола. Македонската православна черква от 20-те години на предишния век е под юрисдикцията на сръбската и това е признавано от всички православни църкви по целия свят. Поради което по нашите догми Сръбската църква имаше право да даде автокефалия на Македонската или това може да го направи един Всеправославен събор ", сподели тогава Гавраил.

Що се отнася до въпроса с името, което ще бъде прието от Българската православна черква за Северномакедонската, по този въпрос Светият синод занапред ще се произнесе, както излиза наяве от известието. Но отново след акта на Вселенската патриаршия, Гавраил съобщи, че не може да ѝ се даде името Охридска Архиепископия, тъй като това е историческо име на българската автокефална православна черква от 1018 до 1767 г. 

През 2017 г. Светият синод на Македонската православна черква съобщи, че признава Българската православна черква за своя църква-майка. Първоначално нашата черква имаше желание да помогне при признаването, само че поради казуса с името, процесът затихна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР